maanantai 16. heinäkuuta 2012

1.7.2012 Rataderby

Martta osallistui kolmevuotiaiden arvokilpailuun, jota vinttikoiraliiton alaisissa kisoissa kutsutaan nimellä Derby. Mielestäni Derbyn arvostus vaihtelee vuosittain, sillä ikäluokkien väliset erot ovat välillä todella suuret eikä osallistujia Whippeteilläkään välttämättä tule runsaasti. Tänä vuonna oli kuitenkin ensimmäinen kerta yli kymmeneen vuoteen kun whippeteissät juoksivat urokset ja nartut omissa sarjoissaan. 2009 syntyi lukuisia hyviä pentuja, joista moni tuli ilahduttavasti mukaan kilpailuun. Narttujen sarjaan osallistui 10 koiraa joka tarkoitti, että kisat juostaan kahden alkueräjuoksun jälkeen finaali. Näillä asetelmilla kisa muodostui erittäin mielenkiintoiseksi. Kisa juostiin Hyvinkään radalla, joka uuden hiekan jälkeen ei ole ollut nopeassa kunnossa.

Martan osalta kisa oli omistajille hieman arvoitus, sillä kellotettua aikaa kyseiseltä matkalta ei ollut tänä vuonna ja ainakin allekirjoittanutta mietityttää edelleen pentujen vaivainen 6 kk ikä.

Martan ensimmäinen startti oli kolmen koiran aikajuoksu. Huonon lähdön jälkeen Martta ohitti takasuoralla kilpakaverit ja juoksi maaliin ensimmäisenä ajalla 23.63 sek 350 metrin matkalla.

Race 1 - Derby 2012 - 1. qualification - Female Whippet - 350m
POS         DOG NAMETIMESPEEDGAPINFO
#1     Sattuman BJ-Martta 23"6314.81 m/sSERTK
#2     Macarenan Bingo 23"8914.65 m/s+ 3.81 mSERTK
#3     Attraction 24"8114.11 m/s+ 16.65 m
Toinen aikajuoksu oli aika lailla ensimmäisen kierroksen toistoa: huono startti, ohitus takasuoralla ja sijoittuminen ensimmäiseksi. Poikkeuksena Martta juoksi kahden koiran startissa ensimmäisen aikajuoksun keskeytysten myötä.

Narttujen alkueräjuoksujen jälkeen Martalla oli nopein aika, mutta seuraavilla koirilla oli tasainen tulosrintama heti takana.

Finaalikierros oli jännittävä, kuuden koiran lähtö on aina eri kilpailu kuin aikajuoksut. Varsinkin jos koiran lähtönopeus ei ole huippua niin yleensä heti lähdöstä tulee ohitettavia koiria ja osumia joka puolelta. Tälläkin kerralla kävi niin. Martan lähtö ei osunut nappiin ja sitten lähdettiin rämistelemään porukan läpi. Takasuoran alkuun Martta ottikin jo koiran mittaisen johdon, mutta sitten yhtäkkiä rytmi meni sekaisin ja Irmeli tuikkasi kärkipaikalle ja aloitti kovan juoksun jättäen koko porukkaa ja Martan keskilinjalle. Koirat juoksivat kaarteen järjestyksessä Irmeli, Martta. Maalisuoralla Martta painoi sisemmälle linjalle, mutta maaliviiva tuli vastaan liian aikaisin ennen ohituksen loppuun viemistä. Irmeli voitti Derbyn ajalla 23.75 ja Martta hävisi 0.04 sekuntia voittajalle. Tämä oli mahtava, todella jännittävä finaalijuoksu. Nopeampi koira voitti ja pokkasi tittelin ansaitusti! Onnea vain Forssténit! Mielestäni hyvät finaalit täytyy olla tälläisiä, niissä täytyy olla tiukkaa taistelua eikä mielestäni kukaan voi sanoa etukäteen voittajaa. Tällä hetkellä nartuissa on mielenkiintoinen sarja, joissa hyvänä päivänä voittaja voi olla kuka tahansa.