sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Yhteenvetoa kaudesta 2011

Kilpailukausi on vuodelta 2011 nyt juostu ja näytelty. Kilometrejä mittariin tuli uskomaton määrä, eikä niitä viitsi tässä tarkemmin laskeakaan. Kauden yhtä suurta kohokohtaa ei pysty nostamaan erikseen esille, sillä kilpailukausi oli kyllä kaikin puolin mahtava. Alkukausi jäi meiltä hieman paitsioon, sillä muutimme alkukesästä Pirkanmaalle ja kun kotien etäisyydet olivat 240 km, niin ei pahemmin jäänyt mielenkiintoa käydä jokaisessa kilpailussa. 


Toukokuussa koirajoukkoomme liittyivät Stella oikeammalta nimeltään Ankaa Speedy Star, joka muutti meille Slovakiasta, sekä noin viikon nuorempi "pikkusisko" Armi, virallisesti Adagio Caramella. Stellan suuntaumus on enemmän ratakoiraksi kuin taas Armin ura keskittyy näyttelyihin ja mahdollisesti maasto- ja ratakokeisiin.


Pertti 3. manttelilla
Pertti aloitti kauden vahvasti. Heti kesäkuussa tuli hyvät ajat 23.23 sekuntia 350 metrillä sekä 280 m matkalle 18,48 s. Muutama lähtövoittokin rapsahti tilille kauden vanhetessa. Pertin suorituksista voidaan mainita Sprinttimestaruuden ja Kuninkuusjuoksujen 4. sijat sekä voitto Team Racen WH-1 -joukkueessa. Tämä oli Pertille toinen Team Race -voitto putkeen. GRL:n puolella Pertti osallistui Sprintti Derbyyn, josta irtosi kolmas sija häviö voittajalle vain 0,03 sekuntia. Sekä Mastersin sijasta juostu Open Championships 480 m jossa se sijoittui myöskin kolmanneksi. GRL:n European Derby toi finaalipaikan ja sijoitus jäi kuudenneksi todella kovassa startissa, vaikka Pertti juoksikin finaalissa oman ennätyksensä.


Pertin sijoitukset kaudella:
SVKL: 16: 5-5-2
GRL: 5: 0-1-3


Pertin kauden parhaat ajat:
280m: 18,48 
325m: 21,40
350m: 23,18
480m 32,70


Martta aloitti kauden koejuoksuilla, väläyttäen välillä jopa Perttiäkin nopeampia aikoja. Juoksemisen opettelu oli kuitenkin vielä kesken. Lähtökopissa käyttäytyminen oli välillä liiankin innokasta kostautuen heti startista, juoksulinjat olivat vähän mitä sattui. Puolivälissä kautta kuitenkin palaset rupesivat loksahtelemaan kohdalleen, kun kokemusta alkoi kerääntyä. Loppukausi olikin todella mahtavaa kilpailuttajan näkökulmasta. Kaudelle mahtui kuitenkin paljon vastoinkäymisiä, Martta mm. popsi hiiribaarin kesällä aiheuttaen pienen säikähdyksen omistajilleen. Onneksi huomasimme tapahtuneen ja koira saatiin oksetettua heti syömisen jälkeen, eikä suurta vahinkoa päässyt käymään. Myöskin karkaaminen luomupupun perään pari päivää ennen European Derby alkueriä aiheutti sydämentykytyksiä. Beringenin 2 ae juoksun jälkeen Martta onnistui telomaan jalkansa, johon tuli onneksi vain pintanaarmuja. Lisäksi kotona hyppiessä pöydillä Martta onnistui saamaan jalkansa ontumiskuntoon pari viikkoa ennen team racea. Hyviä hetkiäkin tosiaan löytyi..


Tähtisprintteri-kisassa juokseminen oli vielä hakemista, voitontahtoa ei tuntunut löytyvän eikä ajatkaan olleet mitenkään huikeita. Sijoitus oli 5. EM-karsinnat meinasivat jäädä kokonaan välistä kun autossa joku anturi ei antanut meidän startata autoa. Kerkesimme kuitenkin kisapaikalle juuri ja juuri ajoissa. Karsintakilpailu meni hyvin. Alkuerissä tuli ensimmäinen lähtövoitto ajalla 23.35 s (350m) ja finaaliin löytyi taistelutahtoa, jolloin sijoitus oli toinen Irmelin pyyhkäistyä omalle sekuntiluvulleen. Muutaman sadasosan voitto kolmossijasta kuitenkin lämmitti mieltä. Kisan jälkeen tehtiin myöskin päätös lähteä syyskuussa rata EM-kisoihin Beringeniin Belgiaan. 
PM-2011 finaali


Heinäkuussa rotanmyrkkyepisodin jälkeen kävimme kellottamassa kaupin harjoituksissa käsiajanotolla 22.90/350m.  Kauden toinen arvokilpailu oli Pohjoismaiden Mestaruus, joka juostiin "kotiradalla" Kaupissa. Matkana oli 350 metriä, kilpailu käsitti kaksi alkueräjuoksua 3-4 koiran lähdöissä, joiden jälkeen 6 nopeinta menijää juoksivat finaalin. Martta voitti molemmat alkuerät aiheuttaen pientä jännitystä omistajille finaaliin. Lähtö meni Martan osalta täysin kohdilleen ja se tuli ensimmäisenä maaliviivan yli.


SM Finaali startti, Martta pussitettuna
Viikon kuluttua oli Suomen Mestaruus kilpailu, joka toimi tänä vuonna samalla formaatilla kuin PM-kilpailut. Kilpailut juostiin Helsingissä Tuomarinkartanolla. Martta juoksi jälleen alkuerät mahtavasti, juosten oman ennätyksensä 22,99 s toisessa aikajuoksussa. Finaaliin selviytyi täysin samat koirat, kuin edellisviikonlopun kisoissa Kaupissa. Tällä kertaa heti startista Martta jäi puristuksiin kahden koiran väliin, josta johtuen rytmi meni ja voitto karkasi käsistä heti startin jälkeen. Voiton otti ansaitusti Tyyne, joka oli nopein alkuerissä ja ylivoimainen finaalissa. Martan sijoitus oli neljäs, jääden harmittavan vähän kakkossijasta. 


Martan kilpailut jatkuivat jo seuraavalla viikolla, ja vuorossa oli kutsukilpailu HVK-Cup. Kilpailumuotoon kuului myös lähtökopin valinta, joka luonnollisesti valittiin Martalle 1 kopiksi. Martta on osoittautunut kauden aikana hyväksi juoksijaksi sisälaitaa. Martta suoriutui kisasta näytöstyyliin ensimmäiseksi uudella 350m ennätyksellään 22,78 sek. Huippuaika, jolla paukahdettiin kautta aikojen -tilastossa narttujen sijalle 6 ja samalla se löi Pertin viime kauden ennätyksen.


Tämän kisan jälkeen Martan karkuretket aiheuttivat parin viikon kisatauon ennen Beringenin EM-kilpailuja. Kisoissa tavoitteena oli olla jollain muulla sijalla kuin viimeinen ja hakea kisatuntumaa. Luonnollisesti rata oli Martalle vieras ja oudoksuntaa aiheutti pysäytyspaikalle ammuttava pupu, jota Martta ei kummassakaan startissa huomannut ja lähti toiselle kierrokselle jahtaamaan pelkkää moottoria. Ensimmäinen startti oli täysin hakemista. Ei huippujuoksu, ei huonokaan. Sijoitus oli 3/4 ja aika 23,33 s 345m matkalla. Toisessa aikajuoksussa lähdettiin hakemaan parempaa aikaa, mutta heti ensimmäisessä kaarteessa sisältä lähtenyt koira tökkäsi Martan ulos juoksulinjasta. Aika kuitenkin parani ensimmäiseen starttiin verrattuna 23,16 s. Finaalipaikka jäi kauaksi, mutta kokemuksena kisa oli todella kiva.


Kauden kohokohtana voisi vielä mainita Oulun Kuninkuusjuoksut. Kuninkuusjuoksut juostaan pitkällä 480 m matkalla ensiksi alkueräjuoksu, jonka jälkeen 6 nopeinta pääsee finaaliin. Oulun rata ei Martalle ollut tuttu aiemmin ja 480 metrin matkakin oli Martalle myöskin uusi tuttavuus. Tätä matkaa se ei koskaan aiemmin ollut juossut. Alkuerissä Martta juoksi kuitenkin lähtövoittoon nopeimmalla narttujen ajalla. 32,64 s. Hieman yllättyneenä lähdimme finaaliin. Koppiarvonta osui kohdalleen ja Martta pääsi välttämään suurimman ruuhkan. Ensimmäisen kaarteen jälkeen sisälinjalta Martta pääsi pienelle karkumatkalle ja voittajana maaliin tehden vielä maalisuoralla hieman eroa muihin. Mahtava suoritus palkittiin tittelillä JK-11. Lähtö löytyy you tubesta, joten linkitetään se tähän.


Yhteenvetona Martan startit:
19: 9-5-2


Ja Martan kauden parhaat:
280m: 18,85
345m: 23,16
350m: 22,78
480m: 32,64


Stella ja Armi harjoittelivat ahkerasti radalla koko kesän. Stellan pitäessä todella lupaavaa vauhtia, Armikin seuraa mahtavasti moottoriviehettä. Ensikausi tulee olemaan mielenkiintoinen, kestääkö nuorten koirien pää kisoja ja kuinka nopeaksi vauhti muodostuu. Haastavinta tulee olemaan treenaajille, kunnon harjoittelupaikan löytyminen. Lähimmille hiekkamontuille on matkaa noin 50 km, jonne ei ihan joka päivä viitsisi lähteä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti